Integracyjne Punkty Przedszkolne Tuptusie promują integrację i tolerancję również poprzez spotkania kulinarne. Przedszkolaki mają okazję poznać nowe kultury, smaki oraz ciekawych ludzi. Do naszego punktu w Sopocie przyjechała Pani Viktoriia Sikerko, która wraz z mężem prowadzi w Gdyni restauracyjkę Mała Ukraina. W czasie spotkania dzieci miały okazję przygotowywać ukraińskie serniczki. Podczas przyrządzania smakołyku, dzieci dobrze się bawiły, umazane mąką, radośnie nadawały ciastu kształt serniczków. Później przyszła pora na dekorowanie gotowych już placuszków. Kreatywność przedszkolaków nie znała granic, polewa czekoladowa, owoce, a po udekorowaniu przyszedł czas na najlepsze - zajadania serniczków. Pani Viktoriia dla naszych dzieci przywiozła już gotowe serniczki, a te przygotowane przez nas zabrała dla swoich gości do restauracji. Dla naszych maluchów jednak najważniejsze było, że mogły same przygotować posiłek, dało im to niesamowitą radość.
PRZEPIS NA UKRAIŃSKIE SERNICZKI:
2.5 kg twarogu
4 jajka
½ paczki cukru waniliowego
200 g cukru
|150 g kaszy manny
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Następnie zagniatamy i formujemy z masy małe placuszki, które smażymy na patelni. Na koniec możemy je udekorować cukrem pudrem czy polewą czekoladową.