Akademia smaku
Jedną z największych przyjemności w życiu jest jedzenie. Rozwija ono zmysły, a poprzez swą różnorodność pozwala poznawać różne zakątki świata, zarówno te bliskie jak i dalekie.
Tworząc „Akademię Smaku” przyświecała nam idea nauki i poznawania poprze zabawę. Razem z mistrzami kuchni, będąc w jednym miejscu, możemy „zwiedzić” cały świat kulinariów. Przedszkolaki poznają nie tylko różne kultury i ich upodobania smakowe ale także rosnące w innych krajach owoce, ciekawe warzywa czy rodzaje spożywanego mięsa i dodatków. Dzięki zajęciom mogą także spróbować tych nieznanych smaków.
Nasze kuchenne zabawy pozwalają także maluchom spróbować nowych, lub wcześniej znanych potraw. W większej grupie zielony brokuł nie wygląda tak niesmacznie a dzieci wzajemnie się wspierają i zachęcają do jedzenia. Nagle okazuje się, że przyczyną niechęci nie był wcale smak ale swego rodzaju strach przed nowym, w tym przypadku zielonym warzywem.
Wspólnie przygotowane posiłki, pod okiem doświadczonych kucharzy, to świetna zabawa, po której przychodzi czas na wspólną ucztę. Efektem jest akceptacja odmienności, niwelacja uprzedzeń, budowanie szacunku do pracy własnej i innych osób, a co najważniejsze w całym procesie, zdobywanie doświadczeń uzupełniających wiedzę teoretyczną o świecie, gdyż podczas gotowania maluchy nie tylko obcują z produktami ale nasi goście - kucharze, opowiadają im także o kulturze danego kraju. Zdarzało się, że część potraw przygotowanych przez tuptusiowe przedszkolaki trafiała na stoły w danej restauracji, z której gościł kucharz - a to wywoływało u maluchów poczucie dumy i satysfakcji.